Friday, January 21, 2011

Setiap Hari ?

Salam semuanya , sihat ???
.^_^.

Minggu lalu , ku mendapat berita yang memeranjatkan iaitu Facebook bakal dimansuhkan . Ku baru sahaja berjinak-jinak dengan facebook ni , tetiba bakal  dimansuhkan . Tidak mengapa , blog masih ada , hahaha ....

Setiap hari ...
Baiklah , entri kali ini berkenaan rutin seharianku , bukan nak show off ... tapi nak kongsi mana tahu semua di kalangan adalah blogger , blogger tetap penulis bukan . ^_^ .
Selepas exam , tidak tahu pula nak buat ape then ku mendapat inspirasi dari seseorang yang membuatkan ku berkobar-kobar , ingin ku lakukan . Akhirnya , ia come true ...

Hampir sebulan setengah , ku aktif dengannya . Bagaikan ia benar , tapiia memang benar . Hahaha ...
Tidak mahu membuang masa , saya dengan suka rela dan merelakan diri , hati dan minda menjadi penulis solo ... hahaha , ada ke istilah penulis solo ??? Hmmm , main hentam je ...

Penulis Solo ... bunyi seperti seorang yang merantau , tapi tak merantau pun ... hehehe ... duduk bersimpuh di hadapan laptop menaip ... menaip ... menaip ... menaip sehingga novel ku siap ... Insya-Allah .
Rupa-rupanya , menjadi seorang penulis sangat sukar , nasib baiklah ku tak ada pengurus . Kalau ada pengurus , habislah kena siapkan tepat pada waktunya . Adoyai ... itu lagi penat ...
Ku mengarang ni pun , saja cuba-cuba nak mengisi masa lapang ... daripada melepak seperti remaja lain tapi ku ingin hang out dengan kawan main bowling ke , main badminton ke , main tuju selipar macam dalm salah satu entri Ikhram , mencergaskan badan . Itu bagus , bukan dengan berlepak di sudut-sudut shopping complex membuat maksiat .... baik , tak payah kawan-kawanku ... Buang waktu , baik tolong mama dan abah cuci kereta ke ... seronok tahu ^_^

Ku mengarang sebuah novel yang bertajuk '' Cronicle CHAM '' ... taklah best sangat ...
Ku bercadang nak buat empat jilid , satu jilid hampir selesai ... Jilid 2 dan 3 , ku sudah letak Babnya , itu adalah idea ... hehehe
Jilid 4 'bakal' mengisahkan watak utama novel ini belajar di universiti luar negara dan kisah suka dukanya di  negara orang ....
Itu adalah plan untuk jilid 4 kelak ....
huhuhu ...


Cronicle CHAM Jilid 1 , hampir selesai . ini adalah isi kandungannya ...


Cronicle CHAM Jilid 2 ... inilah isi kandungannya , tapi cerita dalaman belum lagi ...


Cronicle CHAM Jilid 3 ... inilah dia , contentsnya je ada , isi belum lagi ...
hehehe , so ??? sesiapa yang ingin share idea , bolehlah .. kebuntuan nie ...

 Setiap Hari ...
kerja ku berulang-ulang iaitu menjadi suri rumah sepenuh masa ... hahaha
persediaan untuk masa hadapan nanti ... hehehe
hahaha , tetiba teringat pula sebelum exam ... ku lebih terperuk di dalam bilik  mengadap buku , kalau tak mengadap buku , piano atau buku lukisan atau atas sejadah  ...
Itulah rutinku setiap hari sebelum SPM ... memang jarang sekali aku berbual dengan famili ...
Bukan tidak langsung , ada juga ... cuma tak kerap ... itu sahaja ...
Sekarang dah bebas , bolehlah ngobrol-ngobrol , gaduh dengan adik , serang hendap dengan abah , main tuju bantal dengan adik dan abang ...
hahaha ...
 nakal juga ku ni rupanya ...
hahaha ...

Abangku sekarang berada di Bangi , menyambung belajar , adik pula bakal ke sekolah teknik ...
keseorangan ku di rumah ni ...
kalau ada pembantu rumah boleh ngobrol-ngobrol ...
mama dan abah pergi kerja balik time asar , ku mengadap dengan kucing-kucing di rumah ...
bagaimana agaknya nanti kami sekeluarga berpindah nanti ...
oh ya , kami akan berpindah rumah nanti , rumah agam kami yang abah bina ...
huhuhu , tak sabarlah nak duduk di rumah baru ...
dikelilingi dengan alam kehijau-hijauan ...Subahanallah ...

Baiklah , hiasi setiap hari dengan kalimah Allah swt yang indah ...
Assalamualaikumwarahmatullah ................






    

6 comments:

za petrelli said...

betul ke fesbuk nak mansuh

Nulia said...

yA . march nie ..di fb , ramai dah bising nak cari ganti bg fb ....
thanks yansudi lawat ..

za petrelli said...

heheh.. tu ah, dah kecoh2 kan..

same2.. best juge bace blog kamoooo

Nulia said...

hahaha .... blog kamu juga ...happening !!! he3

Genta said...

bagusnya...nak baca bila da siap nanti. publish dalam ya. :)

Nulia said...

Genta : hahaha ..publish ??? hmm....okay2 ..tengoklah nanti kalau saya rajin ... sa cuba erk ....