Friday, April 15, 2011

Header Dengan Picasa

Assalammualaikum semua ...
Apa khabar semua ?
Sihat as always ka ?

Okay , straight to the point ...
Pagi tadi , saya jalan-jalan keliling jiran Mr.Google ...
then , teringat nak buat header untuk blog ...
jadi , saya jumpa link ni http://blissfullydomestic.com/ ...
cara mudah katanya , buat header dengan picasa ...
saya teruja sesangat !!!!





Gambar-gambar atas ni salah satu features ..menarik bukan ?
uhuhu..sorry , gambar senget-menget sikit ... hihihi
budak baru belajar ...
inilah sebab saya tak boleh pegang Canon 1000D lagi , abah yang guna ..huhu
then , saya pun download Picasa selama 2 jam ...
wah , Alhamdulillah line bagus sikit ...
bila dah download  then ikut step-by-step buat header ...
TETAPI , tak jadi pula !!!!
uhuhuhuhu ...sedeynya , dari pagi tadi hingga sekarang saya belek Picasa ni ...
jadi , sesiapa yang tahu bagaimana guna Picasa ni ???
ataupun , ada cara lain selain Picasa ?
Tolong saya , huhuhuhuhu~~~~

Saya yakin sahabat blogger di hadapan lappy baik dan bijak ...
sesiapa yang sudi nak membantu saya yang kurang pandai ini ????
Senyuman kalian sangat membantu saya ...
Allah Yubarik Fiqh

23 comments:

Anitafasha said...

Nulia.. Kalau nak review gambar tu boleh pakai print screen. Carik butang PrtSc.. Pastu nnti paste kan kat paint. senang2 tgk step kat sini..
http://www.viruspadu.com/2008/10/macam-mana-nak-print-screen.html

Sy pon takde header.. sedih..

adan said...

perghhh...! agak2 apa la cik nulia buat sementara menunggu dua jam tu... hahahaha... laju gilerrrrr....!

nak tolong tapi tak pandai.. so,saya tolong senyum je la erk..
say cheessss ^_^

Nulia said...

AnitaFasha:uuu~~~good2 , okay , saya cuba ek !!! vielen danke ya ^_^..hihi

Nulia said...

Adan: dua jam tu , saya guling2 atas katil ngan Len-Len , bila dgr bunyi macam lappy kena sambar ngan kilat baru tejaga ..heheh~~~

senyum je , bantuan makanan dan minuman tak ada ke ???huhu

adan said...

tak mampu den nak bantu makanan dan minuman.. kehkehkeh.....^_^

senyuman kan sedekah.. lalalala~~~

Nulia said...

adan: hihihihi~~~okay , your smile accepted ^_^

Amirrah Zawani said...

i tak penah guna picasa =-=

Nulia said...

amirah: huhuhu~~~yeke?? x pe ..hihi ^_^
terima kasih

nelly said...

boleh buat ke ?
dulu pakai photoscape je ..

Nulia said...

nelly: saya dah ikut step-by-step ..huhuhu..bila nak '' Blog This'' ..x jadi ..hurm...mcm mana ek ??? dah pening ...

photoscape tu mcm photoshop ke ?

Far8 budak baik said...

hahaha lame gile 2 jam..eh eh canon 1000D ehh..aku nikon 3100 waaa hehe.
amik pic byk2 =)

Nulia said...

Far8 budak baik : lamalah juga ..hihihi..saya guling2 atas katil ...tgk2 dah complete ..huhu

ye...Canon 1000D , eh , ada juga Nikon 3100..nak tengok !!!! ^_^

za petrelli said...

Kami daripada.....
Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor
Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
Universiti Teknologi Malaysia(UTM), Johor
Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang (dulu KUKTEM)
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan (dulu KUIM)
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu (dulu KUSTEM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor (dulu KUiTTHO)
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka (dulu KUTKM)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis (dulu KUKUM)
Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu (Kini UniSZA)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur (dulu ATMA)

Politeknik Ungku Omar, Ipoh, Perak
Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang
Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Jitra, Kedah
Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas, Kelantan
Politeknik Kuching, Kuching, Sarawak
Politeknik Port Dickson, Si Rusa, Negeri Sembilan
Politeknik Kota Kinabalu, Kota Kinabalu, Sabah
Politeknik Shah Alam, Shah Alam, Selangor
Politeknik Johor Bahru, Pasir Gudang, Johor
Politeknik Seberang Perai, Permatang Pauh, Pulau Pinang
Politeknik Kota, Melaka, Balai Panjang, Melaka
Politeknik Kota, Kuala Terengganu, Kuala Terengganu, Terengganu

Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM)
Kolej Matrikulasi Perlis
Kolej Matrikulasi Kedah
Kolej Matrikulasi Perak
Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Kolej Matrikulasi Melaka
Kolej Matrikulasi Johor
Kolej Matrikulasi Pahang
Kolej Matrikulasi Labuan
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim
Sekolah Dato Abdul Razak
Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Sulaiman
Sekolah Menengah Kebangsaan Putra
Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Puan Muda Tengku Fauziah
Sekolah Menengah Kebangsaan Sanglang
Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Ahmad

TADIKA Perpaduan Kampung Alor Bakong
TADIKA Kemas Taman Pelangi
TADIKA Kemas, Kampung Attaduri
TADIKA Pelita, Taman Langkap Jaya
PUSAT ASUHAN TUNAS ISLAM(PASTI)

Majlis Pewakilan Pelajar (MPP)
Ketua Pengawas
Ketua Pengawas Pusat sumber
Ketua Kelas
Penolong Kelas
AJK Kelas
Ahli Surau Sekolah (ASS)
dan
semua Pelajar – pelajar …………………....
MENYUKAI ENTRI anda!!!!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´¶¶´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´¶¶
´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶


ajar lah saye edit gambar.. keh3

Nulia said...

za : Masya-Allah , ingat tawaran univ ke ape .....huhu~~~ ekejut saya dibuatnya ...

memang buat saya tersenyum lebar ..the best komen lah ^____^...klakor pun ada ...

maslahnye saya pun x reti nak edit ...huhuhuhu~~~^_^

shaukimaravilla said...

blog awak pun ok je.tak berat..kekalkan apa yg ada..kalau nak tambah widget pun ok,tapi try dulu la...mana tau kot2 benda tu memberatkan..hehehe

DaK CoMoT said...

comot pon xreti lagi edit2...hoho

nabila izyani said...

wohoo
picasa,.. tak past ag..hehe

tasekM said...

salam ziarah.

guna picasa?
nk kena blajar gak nih...






z = 22.


.

Nulia said...

shauki: owh , sya masih bru dlm blogging ni , x pandai nak letak apa2 widget lagi..hihi

Nulia said...

Dak Comot :huhuhu~~~ Ya? ramainye tak tahu..camne ni ????

Nulia said...

nabila:wuhuu~~~~kak bella x pasti , saya lagi x pasti2 bila nak buat banner ni??huhu

Nulia said...

tasek M : jom2 g blajar ...saya x tahu guna ni ...dah bemacam2 saya buat , camtu jugak~~~uhuhuhu

Fairuz Liyana Azman said...

hehhe sy pon dh try buat...tpi still x jadi..
aleh2 bia kn je blog tu x de header..nk buat mcmne x pndai nk buat header..so kite kosong je la..hihiihi :)