Wednesday, April 20, 2011

Kamu semua tahu tentang ini ?

Assalammualaikum semua...
Kamu semua sihat ?
Maaf , saya menyepi tanpa kabar ...
uuuu ~~~ Bogo shi-po !!!!
heheh~~~

Saya buntu sejak menjak ni ....
Tak dapat nak berfikir , tak dapat nak belajar ...
banyak sangat masalah menimpa ...
Susah nak cerita ...
terima kasih kepada orang itu always make people smile ...
hilang semua rasa sedey , Alhamdulillah ....
^_^

Errrmmm , hari ni saya terbaca satu article ...
errmm , saya ditag dalam facebook ...
saja nak kongsi dengan kamu semua ... hihihi~~~
kalau semua pernah membacanya tak mengapalah ....
Chilyohaja!
( maksudnya Jom layan dalam Korea ^_^ )

Iblis Bertanya Allah Menjawab
Anas bin Malik r.a. berkata: Iblis telah bertanya pada Allah, katanya : "Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan anak Adam tempat kediaman untuk mereka berteduh dan berzikir kepadaMu, oleh itu tunjukkanlah padaku tempat kediaman untukku."

 Firman Allah: "Tempat kediamanmu adalah di dalam tandas."

Iblis bertanya lagi: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan anak Adam berkumpul di masjid, di manakah pula tempatku berkumpul?"

Firman Allah: "Tempatmu berkumpul ialah di pasar-pasar, pesta, pusat membeli belah, kelab malam, tempat hiburan serta majlis-majlis maksiat."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau berikan anak Adam itu kitab (al-Quran) untuk mereka membacanya, tunjukkanlah apa pula bahan bacaanku?"

Firman Allah: "Bacaan untukmu ialah syair dan sajak yang melalaikan."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan kepada mereka cerita-cerita benar, apakah pula cerita bagiku?"

Firman Allah: "Cerita bagimu ialah kata-kata kesat dan dusta."

Iblis bertanya:"Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan azan kepada anak Adam untuk mereka memanggil orang sembahyang, apa pula azan untukku?"

Firman Allah: "Azan untukmu ialah seruling."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah menghantar utusan-Mu dari para rasul dan juga nabi, siapakah yang menjadi utusanku?"

Firman Allah : "Para utusan mu terdiri daripada bomoh, tabib dan dukun yang menduakan Aku."

Iblis Bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau berikan kitab suci al-Quran yang bertulis kepada mereka, apakah pula tulisan bagiku?"

Firman Allah: "Tulisanmu ialah tatu, gincu serta lukisan di badan."

Iblis bertanya:"Ya Tuhanku, Engkau berikan anak Adam perangkap, apakah pula perangkap bagiku?"

Firman Allah : "Perangkap bagimu ialah wanita."

Iblis bertanya: "Ya Tuhanku, Engkau berikan mereka minuman yang halal yang disebutkan nama-Mu, apakah pula minuman untukku?"

Firman Allah : "Minumanmu ialah sesuatu yang memabukkan serta tidak disebutkan nama-Ku padanya."


Sabda Rasulullah saw : " Wahai manusia, laksanakanlah amalan-amalan menurut kemampuan kamu. Sesungguhnya Allah tidak akan bosan sebelum kamu merasa bosan. Sesungguhnya amalan yang paling disukai Allah ialah amalan yang ringan namun berterusan."

(Hadis Riwayat Muslim)


psssttt....kelmarin sehari saya tak makan , dah kena gastrik ... huhuhu~~~ sape nak belanja makan ? ^_^

16 comments:

adan said...

perkongsian menarik cik nulia... terima kasih gozaimas.. <===<< eksyen pandai cakap bahasa jepun..!

len kali jaga pemakanan anda.. jom kuar.. sy belanja makan angin nak? kehkehkeh... >,<

nelly said...

Like oo .. Sangat menarik ..baca banyak kali pun , suka ! !

Nulia said...

adan:Gwaench' ansumnida <--korea yor welcem..hihi

makan angin ??? huhuhu...okay , jom !!!

Nulia said...

nelly : really meh ? hihihhi..good2 , nanti saya kabarkan kepada si tagger tu ..hihi^_^

adan said...

jom!!.. kita naek basikal awk er.. kita round2 kg.. ziarah kg sebelah..

so,klu org kg tanye sy sape..? wak jwb je la sy ni adek awk.. >,< kahkahakhahkah...

Nulia said...

adan: kikikikikiki~~~adik????hahaha....klakor2 ...jom2 g ronda kg sebelah ^_^

JD Jen said...

good reminder sista! kipidap! kipidap! sambil pekena karipap! wassap! wassap! eheh! skali rap daaa! hahaaa!

Nulia said...

JD JEN : tedia , mai dah papa JD dengan Rap-rapnye ..kikikikiki~~~^_^

welcome home !!!

Far8 budak baik said...

first time bace..iblis yg tnye mcm ni ..takut takut nk pi tandas pas ni..huh..

Solihin Zubir said...

smoga kita semua dijauhi drp hasutan syaitan yg direjam.. =(

Nulia said...

Far8:eh ? x pelu takut ...kita takut membuatkan mereka gembira ...ingat Allah ^_^

Nulia said...

solihin : ya...amin ^_^

Anitafasha said...

Upenye pusat membeli belah pon ade iblis durjana tu. Patutla tahap membazirkan wang sungguh tdk terkwal. Lepas ni xnak ikut nfsu mmbeli blah agi da. Hikhik.. Hmm..

Nulia said...

AnitaFasha:ya , nampknya begitulah ... satu tips drpd mama saya , sblum g shoping buat list ..haha...malangnya sya x buat list pun , sbb sya window-shoping jer ..huhuhu..duit x de ... =_=''

kau kesah ke?? said...

seruling? saya main seruling tapi suka-suka je. adoii aii kena cari ustaz konpemkan balik ni.

Nulia said...

kau kesah : ya , idea yg bagus ! tanya ustaz anda ..sya pun terkejut juga ... huhu ^_^