Saturday, February 19, 2011

True Story !

Assalamualaikum semua ....

Pagi-pagi buta gini , saya dengan sebulat-sebulatnya mata ...
ingin menerangkan , menghuraikan  persoalan yang ditanya oleh Pneumedic ....

Kenapa saya guna Aku , Basikal dan Piano ???

Hurm ...
rasenyer , jawapannya ada di  profile saye ...
Tak  mengapa , mari saya ceritakan ....
wah , bersemangat bangat ceq hari ni ...
hahaha ...

''AKU'' adalah sayalah ....
hehehe...
watak utama dalam Aku , Basikal dan Piano ....
hehehe...
tak nak panjangkan tentang diri saya ...
nanti memuji-muji diri pula...
rasanyer korang paham , kenapa saya letak 'aku' kan...kan....kan...???

Okay , ''BASIKAL'' pula ...
ada banyak kisah tentang basikal ini ...
rasenyer tahun depan tak habis .....
hahaha...

kembali serius ...

Sebab musababnya adalah :

1. Kerana basikal , hidup saya lebih berfungsi daripada kegelapan .

2. Kerana basikal , saya dapat tahu terletaknya rumah MF ...hehehe
( saya punya cari satu kampung nak cari rumah putera saya ...hahaha)

3. Kerana basikal , saya berlumba dengan anak jiran depan rumah sape
sampai rumah dulu kira menang .... hehehe....penat tahu !
bukan rempit yer ..jangan salah faham...

4. Kerana basikal , saya boleh melihat ciptaan Tuhan yang sangat Agung ....
Subahanallah .... ^_^

5. Kerana basikal , saya mengenali apa itu keletihan , kepenatan , kecapetan dan kegigihan ...

dan yang terakhir ....

6. Kerana basikal saya dapat melalui  lorong-lorong dunia yang kecil ke
jalan besar ... dan melalui perjalanan yang singkat itu ia memberi inspirasi
atau ilham kepada saya untuk mencipta muzik versi piano .....

Saya tahu , ramai yang hina saya kerana umur yang pra-dewasa sepatutnya
bermotosikal bukan  berbasikal ....
apa nak buat ... itu kawan saya...
kuno bukan??
tapi , saya tak kisah ... apa salahnya kita amalkan berbasikal yang dicipta oleh
 Michaux ...
haa , korang tahu kan Michaux yang cipta basikal ??
sejarah ni , ingat-ingatkanlah yer ...
 ^_^

'' PIANO'' pula ....
Saya kenal piano semenjak Darjah Satu ...
hahaha ...

Teacher Bi iaitu mak saya ngajar

'' P for Piano ...''

Haa sejak tulah , saya kenal piano tapi tak tahu rupa bentuknye lagi ....
Bagaimana saya kenal piano ni ???

Kisah begini ...

Pada tahun 2005 , mama mengeluarkan satu album gambar yang zaman dulu-dulu punyer ...
hitam , coklat , kuning dan putih ...
Mama cerita arwah Nenek dahulu main piano ...
dibesarkan dalam keluarga yang meminati muzik klasik seperti orkestra dan piano ...
owh ya , arwah nenek saya orang Cina berketurunan Sarawak tulen ...

Bila dah jumpa arwah Tok Wan ni , i mean abah mama saye...
Nenek memeluk Islam dan menikah arwah Tok Wan
Tok Wan saya adalah pedagang dari Jawa Indonesia ...
oleh kerana kuarge nenek tak suka dan  dihalau kuar rumah  ...
jadi piano tu ...
tinggallah selamanya ....
hurm....
Cuba bayangkan Grand Piano dahulunya sangat besar dan sangat grand ...
saya sangat menyukainya ...
tak hairanlah , kalau saya minat dan fanatik dengan piano ...
apabila ditekan key piano tu ...
boleh rasa getaran yang  merdu ..
wah ....



Saiz ni yang zaman moden punyer ... saya tak dapat cari gambar paino dr Tuan Google 
yang benar-benar grand ...


Saya gembira darah daging saya ada darah pemain piano ....
Arwah nenek saya dahulu pernah membuat persembahan kepada Queen Elizabeth ...
mama saya tak pasti pada umur brape ...
hurm....???

Jadi , tidak hairan hidup saya tak boleh lekang daripada piano ...
saya masih belajar lagi bab-bab piano ni...
bukan pro pun...
jangan salah faham yer ...
^_^

Korang nak  tahu , saya dahulu budak pendiam...
saya tak pandai berkomunikasi dengan orang kecuali kawan rapat ....
kalau saya marah , sedey , hepi , benci , meluat , teruja ....

saya akan luah melalui piano ...
saya nak cerita kepada orang , risau nanti orang memperlekehkan..
baik luah melalui piano , melalui muzik ...


ia lebih menarik ....
biarlah ia rahsia dan tempat diari saya terkumpul....

...^_^...


p/s : penulis sawang-mawang ni sedang buntu nak buat entri per....layan jer ... =_='''


10 comments:

JD Jen said...

wahhahaha! pandainyeee baca kord taugeh! ajarin gue pliss dongg!! xD

Nulia said...

JD: hahaha....saye mana reti baca kord tauge-mauge ni... saya blajor dgr dri CD then , cuba main ..kiu3.. ^_^

nak ajarkan boley ...tauge-mauge tu masak lar....hahaha..sodap tue..hehe XD

~ch@wi~ said...

Aku, Basikal, Piano..sume dah terangkan dah..sy dah faham ape mksudnye..'Dan' tu pulak ape mksudnye? tak abis lg ni entry ni...hehehe...

Nulia said...

chawi: aduya, ''dan'' tak kan nak kena torang ...huhuhu..''dan'' adalah kata hubung ..heheeh

Solihin Zubir said...

rasa rindu plak nk naik basikal.. heheh..

za petrelli said...

hehhehe... nice

Nulia said...

solihin: hehehe..jom join skali..^_^

Nulia said...

za : tenks bangat ... ^_^

farah wahedda said...

saya suke di part basikal hehehee

Nulia said...

Farah: yeke ??
hehehehe.... tenks
hahaha
XDD...